Pentru ca familiile de albine sa se dezvolte corespunzator si sa atinga dezvoltarea maxima la inceputul marilos culesuri din natura, hranirile proteice sunt mai mult decat necesare.
Trebuie mentionat faptul ca astfel de hraniri se fac mai ales in lipsa polenului din natura sau in lipsa pasturii din stup. Drojdia de bere inactivata reprezinta cel mai bun substituent al polenului, asigurand atat proteina necesara, cat si un intreg complex de vitamine, minerale,oligoelemente si aminoacizi esentiali si neesentiali. Toate acestea sun tposibile datorita procesului tehnologic specific de uscare si inactivare instant a drojdiei de bere, orice alta metoda empirica de uscare ducand la distrugerea moleculelor constituentilor drojdiei, astfel reducandu-se drastic calitatea acesteia.
Un alt mare avantaj il constituie faptul ca prin folosirea drojdiei de bere inactivata, se elimina riscul transmiterii bolilor. Hranirile proteice se fac in general toamna si primavara, dar se pot face si vara, in perioadele secetoase, cand polenul lipseste din natura, lipsa acetuia ducand la limitarea pontei matcii si slabirea familiilor de albine.
Hranirile proteice ajuta la formarea corpului gras, stimuleaza familiile de albine sa isi refaca efectivul si sa porneasca mult mai rapid.
In lipsa aportului proteic, matca nu va incepe ponta, albina tanara neputand sa inlocuiasca la timp albina batrana.
Mod de administrare:
1. CA ATARE:
primavara, dupa zborul de curatire, cand albinele incep sa zboare regulat, drojdia se aseaza in fata stupilor in vase inalte cu gura larga (se pot folosi galeti curate).
Daca albinele nu o culeg imediat, se face dresaj la urdinis. Cantitatea de drojdie de bere culeasa de albine poate ajunge pana la 200g /zi / familie.
2. DIN TURTE PROTEICE
una din retete consta in amestecul a 6 kg zahar pudra, cu 1 kg drojdie de bere inactivata. Se omogenizeaza bine toate ingredientele si se corecteaza la final consistenta prin adaugare de miere. Se administreaza primavara, toamna si in verile secetoase (cand polenul lipseste din natura) sub forma de turtite de 200-250g.
3. IN SIROP
maxim 15% foarte bine omogenizat.